Létrehozva: - Ildikó Zamatóczky

Mindenki, aki valamennyire is érdeklődött az órák iránt, legkésőbb a hetvenes években megtanulta a Seiko Astron nevét. Szűk fél évszázaddal ezelőtt a világ első kereskedelmi forgalomban  kapható kvarcórája forradalmasította az óraipart, és egyben azt is,  ahogy az emberek a karórákhoz viszonyulnak.

Mindenki, aki valamennyire is érdeklődött az órák iránt, legkésőbb a hetvenes években megtanulta a Seiko Astron nevét. Szűk fél évszázaddal ezelőtt a világ első kereskedelmi forgalomban kapható kvarcórája forradalmasította az óraipart, és egyben azt is, ahogy az emberek a karórákhoz viszonyulnak. ő négy évtizeddel később, 2012-ben egy újabb forradalom kitörésének lehettünk szemtanúi. Persze ezt csak visszatekintve, hároméves távlatból jelenthetjük ki. Tény ugyanakkor, hogy az új évezred új Astronjának bemutatásakor mindenki tisztában volt vele, hogy az óratörténet egy jelentős napját élhette meg. Ez ugyanis az az óra, amelynél a járáspontosság fogalma értelmét veszíti, és mindig a helyes helyi időt mutatja, bárhol is álljunk a földön.

Ugyanis GPS-műholdak időjelét veszi – automatikusan vagy igény szerint manuálisan is. Egyben azt is tudja, hogy éppen hol van. Bár soha nem fogjuk tőle hallani, hogy „A következő lehetőségnél forduljon jobbra!”, elvégre nem egy navigációs eszköz, de soha nem is kell majd bíbelődnünk az óra állítgatásával, még a Déli-sarkon fagyoskodva sem, hiszen mindig az aktuális földrajzi helyzetünknek megfelelő helyi időt fogja mutatni. Az óra lelke a Seiko saját fejlesztésű GPS-modulja, amely egyrészt elég apró ahhoz, hogy elférjen egy óra tokjában, másrészt lényegesen kevesebb energiát fogyaszt, mint a piacon kapható többi modul. Ráadásul az energiát a Seiko környezetbarát szemléletéhez igazodva nem valamilyen nehézfémekkel teli gombelem, hanem maga a nap, pontosabban a fénye biztosítja, de természetesen bármilyen más mesterséges fényforrás is megfelel. Ezt az összetett mutatványt egyelőre egyetlen másik márka sem tudta megismételni, noha igyekeznek.

Az eltelt három év alatt a Seiko három új kaliberváltozatot készített: a bevezetéskori szerkezetet követte egy kronográf változat, az idei újdonság pedig a Dual-Time kivitel. Ez utóbbi annyira friss, hogy csak 2015 utolsó negyedévében kerül az üzletekbe, míg a limitált változatok majd csak a karácsonyi szezon elején. A technológia természetesen nem változott: az óra továbbra is naponta egyszer szinkronizál, helymeghatározáshoz pedig szintén négy vagy annál több műhold jelét veszi. Újdonság azonban a hét napjainak kijelzése. Ezt retrográd módon, a számlap jobb felső felén elhelyezett skála jelzi, tökéletes szimmetriát képezve a bal oldali, jelvételhez kapcsolódó skálával. A számlapnak ez a fajta elegáns harmóniája a kronográf változaton már megjelent, de még hiányzott az első változatról. Szükség is volt erre az újításra, mivel az Astron óraipari szemmel szinte egy szempillantás alatt változtatta meg a megítélését. A bevezetéskor érthető módon inkább a technológiai újítást tartották szem előtt, ami már csak azért is érthető volt, mert egy 47 milliméteres, azaz nagy méretű óráról beszélünk.

Többek között ennek is köszönhető az akkori sportos megjelenés. Az Astronok azonban váratlan sikert arattak. Új technológiák bevezetésekor általában az óraipari újdonságok iránt nyitott vásárlók azok, akikre a kezdeti eladásokat alapozni lehet. Az Astron azonban nemcsak technológiáról, hanem funkcióról is szól. Ténylegesen megkönnyíti a sokat utazók életét, akik akár már a repülőgépből kiszállva, egyetlen gombnyomással beállíthatják a helyi időt, és ehhez azt sem kell tudniuk, hogy hány órát kell előre vagy hátra léptetni az óramutatót. Ők viszont elsősorban praktikus okokból döntenek a Seiko Astron mellett, és mivel sokszor elegáns ruházatban kell megjelenniük, az óra külsejének is igazodnia kell ehhez. Így érthető, hogy a tisztán titán vagy rozsdamentes acél modellek mellett (a tok és a csat is ugyanabból az anyagból készült) az Astron Dual-Time óráknál, de már a kronográf modelleknél is megjelentek a bőrszíjas, illetve aranyozott kivitelek is.

A fentiek tükrében pedig valóban nem túlzás a forradalmi jelző használata, hiszen a tökéletességre törekvő márka GPS-műholdakkal szinkronizáló órája valóban olyan pontos, mint egy atomóra.

Forrás: Seiko Magazin

Liquid error: include usage is not allowed in this context